Om rittet

Velkommen til Hanekamp/Rypejakta.

Vi ønsker å bli ansett som et av de kuleste terrengsykkelrittene i landet, Vi tar nemlig dine tilbakemeldinger på alvor. Si i fra til oss ved å sende oss en melding på Facebook.

Vi ønsker ikke å bli et stort sykkelritt med mange deltagere, men heller det sykkelrittet med størst andel fornøyde deltakere (ambisjonen er 100%). Om du er kvalitetsbevisst og kresen ønsker vi deg hjertelig velkommen og skal anstrenge oss maksimalt for at du skal få en knall opplevelse i skauen.

En av våre aller viktigste ambisjoner som sykkelritt er bærekraft. Det går nemlig en grønn tråd gjennom alt vi gjør. Dette medfører at vi stiller noen absolutte krav til deg som deltager. Ved å melde deg på aksepterer du våre betingelser for å delta. Det er nulltoleranse for forsøpling i løypa, og kaster «mister» du noe under rittet innebærer dette automatisk diskvalifikasjon. Vi ønsker utelukkende deltagere som er sitt miljøansvar bevisst. Vi oppfordrer også våre deltagere til samkjøring til og fra rittet. Lokale deltagere oppfordres til å sykle til start. Alle som samkjører eller sykler til start kan vinne noen flotte uttrekkspermier.

Hvis du synes dette er strengt så lover vi deg at det er uhemmet med positive sider i det øyeblikket du er ute i løypa. I tillegg til fokus på miljø og bærekraft så er vi selvsagt opptatt av at våre deltagere skal få en fabelaktig opplevelse på nær sagt endeløse kvalitetsstier i Mjøndalsskauen. Løypa er såpass fin at vi har opplevd at deltagere ønsker å ta seg en runde til nettopp på grunn av de flotte stiene, og vi sier oss enig!

I løypa tar vi også bærekraftshensyn. Vi arbeider bevisst for at den skal være solid og tåle bruken. Derfor klopper vi de stedene hvor det er nødvendig for å unngå unødvendig slitasje. Kloppene er for øvrig laget av avkapp/svinn fra Byggtorget i Krokstadelva. Dette er materialer vi kan gjenbruke til vårt formål, men som ikke er salgbare i alminnelig byggvaresalg. Vi takker Byggtorget for at de på denne måten både hjelper oss med å lage bærekraftige stier, og sikre maksimal utnyttelse av trevirket.

Historien om Hanekamp / Rypejakta

Det startet med en gjeng med jenter!

I perioden 2011-2013 eksisterte det et jentesykkel-lag som het SK Rype. Laget besto av jenter som kjørte turritt sammen som et lag. Navnet ble til som en slags morsomhet basert på SK Rye som har vært en av de dominerende på herresiden i lagsykling i turritt. Lagnavnet ble bestemt av jentene på et av lagmøtene, og fulgte dem gjennom tre sesonger. Eiker CK ønsket i 2014 å jobbe mer målrettet med rekruttering av jenter til klubben, og stammen i SK Rype «Fusjonerte» med Eiker CK. Jentene ønsket å videreføre den eksisterende identiteten, og kalte seg for «Eiker-rypene».

SK Rype på Hamar - Oslo
SK Rype på Hamar - Oslo

Hanekamp/Rypejakta har år for år vokst seg stadig mer populært, og deltagertallene taler sitt tydelige språk om at jungeltelegrafen jobber for rittet. Det er nemlig sånn at stadig flere deltagere ønsker å sykle Hanekamp / Rypejakta i en periode hvor mange ritt opplever svikt i antall deltagere. Også fra Norges sykkelforbund får rittet stadig mer annerkjennelse i form av å få arrangere Norgescup (2021 og 2022). I år topper det seg ytterligere siden rittet skal være vertskap for årets norgesmesterskap i terrengsykling!

Avisoppslag om SK Rype
SK Rype i lokalvaisa

Eiker CK er en stor sykkelklubb med ca 250 medlemmer, og i tillegg til å tilby treningsgrupper for ulike ambisjonsnivåer og sykkelformer arrangerer de også landeveisritt (Eikerrittet). I 2016 ble det besluttet at de skulle utvide tilbudet og arrangere terrengsykkelritt for jenter. Rypetemaet kom atter en gang til nytte da det skulle klekkes ut et rittnavn, og de landet på Rypejakta som et selvfølgelig valg for å videreføre rype-temaet. Når det også etter hvert skulle åpnes for gutta i 2018 ble temaet nok en gang videreført med Hanekamp som den selvfølgelige fortsettelsen.

Eiker-Rype på skauen
Eiker-Rype på skauen